,,Depindem toți de alegerea drumului”

Am cunoscut-o pe Emilia Țuțuianu pe facebook, acum câțiva ani. Mi-a publicat tot ce i-am trimis în revista on-line ,,Melidonium”, dar și în cea tipărită pe care am primit-o prin poștă. De asemenea mi-a daruit câteva cărți ce-i poartă semnătura. Născută în ziua 12 a lunii iulie 1961 pe plaiuri sucevene de legendă, purtând în sânge autentica spiritualitate moldavă, aparent delicată dar surprinzător de puternică, talentată, harnică truditoare în promovarea culturii, înzestrată cu dragoste de oameni, publicistă și poetă, a urmat studii de filozofie cu specialitatea socio-psihopedagogie. A debutat în anul 2002 cu volumul de versuri intitulat ,,Flori de măr”, urmat doi ani mai târziu de altul, purtând titlul ,,În amurg”, pentru ca anul acesta să publice ,,Pentru tine, când vei veni”, cartea despre care mi-am propus să scriu.
Emilia Țuțuianu are o activitate remarcabilă, fiind editoare (director Editura ,,Mușatina”), inițiatoare de colecții, publicist, fondatoare a revistei on-line, dar și tipărită, ,,Melidonium”, personalitate distinctă în orașul Roman, deținătoare a numeroase diplome și distincții acordate de instituții culturale, dar și religioase, a mai publicat o serie de cărți de eseuri, note de lectură, dialoguri, articole.
Am răspuns invitației lansate cu generozitate de a participa alături de alți poeți și scriitori pe care i-a publicat în revista Melidonium la inaugurarea Centrului Cultural Spiritual de pe lângă Mănăstirea Văratec, 12 iulie 2017 de a cărui finalizare s-a ocupat împreuna cu soțul său, având susținere financiară din partea domnului Dianu Sfrijan .
Pașii mă poartă în fiecare vară spre acea zonă a Moldovei luminată de mănăstirile binecunoscute și binecuvântate, Sihăstria, Sihla, Petru Vodă, Neamț, Văratec, Agapia. De data aceasta, însoțită de prietena mea iubitoare de cultură și de drumeții spirituale, Mitrița Galben, am ajuns la Mănăstirea Văratec, unde am cunoscut-o pe doamna Emilia Țuțuianu, emoționată, purtând pe chip o frumusețe aproape angelică, smerită, dar imposibil de a trece neobservată între atâtea persoane importante.
Sfințirea și inaugurarea, alocuțiunile, apoi acordarea de diplome și distincții sponsorului Dianu Sfrijan, doamnei Emilia Țuțuianu care s-a ocupat de această lăudabilă lucrare, vizitarea muzeului și apoi lansările de carte care au avut loc într-o atmosferă prietenească la o agapă creștină patronată de arhiepiscopul IPS Ioachim Băcăuanul au fost și prilejul poetei de a oferi în dar celor prezenți cele mai noi cărți publicate de domnia sa.

După o rugăciune în biserica Mănăstirii Agapia și o oră de pace sfântă pe care nu o poți găsi decât în mănăstire, am purces spre casă unde am ajuns în prag de seara de vară fierbinte cu mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru o zi de neuitat.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s