In memoriam Dianu Sfrijan

Ceremonie religioasă la Mănăstirea Varatic

,,Ştim, în adevăr, că, dacă se desface casa pământească a cortului nostru trupesc, avem o clădire în cer, de la Dumnezeu, o casă care nu este făcută de mână, ci este veşnică.” – (2 Cor 5)

Sâmbătă, 3 martie 2018 s-au comemorat 40 de zile de la trecerea la cele veșnice a domnului Dianu Sfrijan, ctitorul Centrului Cultural Spiritual de la Mănăstirea Varatic.
Maica Stareţă Stavrofora Iosefina Giosanu şi colegiul director al Centrului Cultural Spiritual Varatic, împreună cu soborul mănăstirii Varatic s-au adunat pentru ceremonia religioasa de 40 de zile de la plecarea la cele veşnice a ctitorului Centrului Cultural Spiritual Varatic. Slujba a fost oficiată de trei preoţi în Paraclisul Sf. Iosif, în prezenţa celor care l-au cunoscut pe domnul Dianu Sfrijan.
Se spune că, la 40 de zile după trecerea la cele veșnice, sufletul se prezintă la judecata particulară și merge în fața Lui Dumnezeu, cu jertfă, rugăciuni și milostenie care sunt aduse de cei care îi fac pomenirea. Viața omului nu se sfârșește odată cu moartea trupului, ci dăinuie prin faptele sale, prin amintirile adunate alături de cei apropiați și prin rugăciunile, rânduielile creștinești și pomenirea numelui lor de către cei rămași. Tot acest ceremonial de pomenire a fost un moment de vie și profundă comuniune cu cel răposat, gândurile pioase și amintirile frumoase însoțindu-ne pe toți cei prezenți. Am simțit că prin aceasta întreținem viu cultul morților și legătura cu pământul sfânt al țării în care s-a născut și a crescut și în care s-a reîntors pentru a lăsa o parte a sufletului său pentru eternitate și veșnică pomenire.
Dacă inima e bogată, întotdeauna ai ceva bun de dăruit.Așa a fost Dianu Sfrijan! A renunțat la nimicurile sclipitoare ale lumii și a strâns în cămăruţele tainice ale sufletului său comori de preţ, gânduri curate, multă iubire și fărâme de lumină pentru veşnicie.
Suntem cu toții trecători pe pământ… Să încercăm să lăsăm în urmă, în loc de zgomot şi ură, ecoul baladei ce izvorăşte dintr-o inimă cucerită de har, de iubire, de blândețe, de frumos.
Dacă ,,prezentul trăieşte din trecut” nu putem să uitam blândeţea, înţelepciunea şi dragostea răspândită de Dianu Sfrijan. Fire jovială, sensibilă şi comunicativă,   s-a ataşat mult de Mănăstirea Varatic, unde a ctitorit, în memoria soţiei sale Sheila Sfrijan, un edificiu care să amintească tuturor celor care l-au cunoscut, despre vibraţia iubirii, până dincolo de timp, cuvânt şi legământ, printr-un centru cultural spiritual dedicat comunităţii, pelerinilor şi vizitatorilor.
Dianu Sfrijan, s-a născut la Constanţa, în 31 martie 1955. Copilăria şi adolescenţa a trăit-o în oraşul de la malul mării. Absolvă în anul 1980 Facultatea Energetică Bucureşti. În anul 1986 se căsătoreşte cu Sheila Richardson şi se stabilește în Anglia. După moartea soției, în anul 2015, împreună cu Emilia Țuțuianu, inițiază construirea unui edificiu care să amintească peste ani de generozitate şi iubire, oamenilor trecători prin aceasta viaţă, edificiu ce poartă numele – Centrul Cultural Spiritual Varatic.

Dumnezeu să-l odihnească!

1

2

3

4

5

6

11

12

13

14

15

Tablou ctitori CCSVaratic  Sheila si Dianu Sfrijan

Centrul Cultural Spiritual Varatic

3 comentarii

  1. Arată extraordinar. Proiectul tău de suflet, cred că poate fi nu doar Oază a culturii românești ci și a liniștii și căldurii sufletului. Văzut din exterior, ai crede că acest lăcaș poate opri timpul și sincer vorbind, viața noastră tumultuoasă, chiar avea nevoie de un asemenea lăcaș. Acest centru poate fi și un loc în care te poți regăsi sau redescoperi ca om.
    Felicitări pentru finalizarea acestui proiect! Ai reușit să-ți împlinești o parte din tot ceea ce ai visat să clădești. Îți doresc multă sănătate și putere pentru a continua, dar mai ales, pentru a împlini și cealaltă parte a visului tău.
    Prin acest centru de cultură, ai împlinit nu doar parte din dorința ta, ori pe cea a localnicilor, ci și pe cea a iubitorilor de creație și cultură.
    Acum, cred că a venit rândul edilului, care ar trebui să lupte pentru a adăuga acest lăcaș pe harta turistică a României- nu de alta, dar merită vizitat de toți acei ce pășesc pe meleagul Văratecului.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s